Sağlıklı olmanın 6 kuralı
Hormonlu gıdalar, sigara, hava kirliliği gibi sağlığımızı kötü etkileyen durumlarla her gün iç içe yaşıyoruz ve bunlara maruz kalmamak, uzun, sağlıklı bir hayat sürebilmek için, sağlığımızı kötü etkileyecek faktörlerden uzak durmaya çalışıyoruz
Sigara içiyorsak sigarayı bırakıyoruz, fast food yememeye özen gösteriyoruz, olabildiğince hormonsuz mevsim meyve ve sebzelerini yiyoruz, diş ve cilt sağlığımıza dikkat ediyoruz. Tıbın her geçen gün ilerlemesi de sağlığımıza dikkat etmemize yardımcı oluyor. Peki sağlıklı olmayı en kolay nasıl elde edebiliriz? İşte size sağlıklı olmanın 6 önemli kuralı...
- Günde 3 öğün yemek yiyin
Vücudumuz, gün içerisinde enerjiye ihtiyaç duyuyor ve ona bunu yeterli bir biçimde sağlamazsak kendisini daha az kalori yakmaya zorluyor. Hatta bazen bu enerjiyi kas dokusundan sağlamaya çalışarak, kas kaybetmemize neden oluyor. Yani kahvaltıyı ya da öğle yemeğini atlayarak kilo kaybedeceğinize inanıyorsanız bir kere daha düşünmenizde fayda var. Sofraya oturup yemek yiyemeyenler öğün saatlerinde kepekli bisküvi, meyveli yoğurt, kuru meyve, fındık ve ceviz gibi besinler atıştırabilir.
2- Vitamin hapları ile takviye yapın
Eğer düzenli besleniyor ve bünyen için gerekli tüm yiyecekleri tüketiyorsan, kendini yetersiz beslenmeden kaynaklanan hastalıklardan koruyorsun demektir. Ama kanser ve kalp hastalıklarından korunmak için uzmanın tavsiye edeceği şekilde bir multi vitamin hapı alabilirsin. Ancak doktor tavsiyesi olmadan vitamin haplarına boğulmanın çoğu zaman pek faydası olmuyor.
3- Yatmadan önce yüzünüzü temizleyin
Makyajla uyumak, özellikle yağlı ve yağlı olmaya eğilimli ciltler için son derece sakıncalı. Cildin hava almasına engel olan fondötenle uyumak, siyah ve beyaz noktaların başta gelen nedeni. Göz makyajını temizlememek de, göz çevresinde görülen küçük kist benzeri beyaz yağ noktalarına ve göz altı torbalarına neden oluyor. Göz enfeksiyonları da makyaj temizlemeden uyumak nedeniyle karşılaşılabilecek sorunlardan. Bu tip sorunlarla karşılaşmamak için makyajını eve gelir gelmez çıkarmalısın.
4- Günde 8 bardak su için
Bazı kişiler günde 8 bardak su içerek ciltlerinin daha iyi göründüğünü, migren ve eklem ağrılarının da hafiflediğini belirtiyorlar. Yapılan araştırmalar yetişkinlerin gün de 6 - 7 bardak su ya da başka bir sıvı almasının yeterli olduğunu gösteriyor.
5- Her yemekten sonra diş ipi kullanın
Maalesef hiçbir diş fırçası klasik diş ipinin yerini tutamıyor. Çünkü diş ipi fırçanın ulaşamadığı yerlere girerek zararlı bakterilerin üremesine neden olan yiyecek artıklarını temizliyor. Uzmanlar haftada 3 ya da 4 kez dişipiyle dişleri temizlemenin gerekli olduğunu belirtiyor. Diş ipini özellikle gece yatmadan önce kullanırsan, gece boyunca ağzının temiz kalmasını sağlayabilirsin.
6-Günde 5 porsiyon meyve ve sebze yiyin
Meyve ve sebze ağırlıklı beslenmenin kanserden korunmak için etkili bir strateji olduğu artık iyice biliniyor. Günde 5 porsiyon meyve ve sebze tüketmek için bazı alışkanlıklarını değiştirmen yeterli.
Meyve Suyu Sağlıklı Olmamıza Yardım Ediyor
Meyveler yeme alışkanlığımızın vaz geçilmezlerinden. Uzmanlar, günde en az 1 porsiyon meyve yememizi öneriyorlar. Büyüklerimiz her zaman meyve suların meyvelerin yerini tutmadığını, meyve sularında doğal vitaminlerin bulunmadığını söylerler. Ancak, yapılan araştırmalar meyve sularının da sağlık taşıdığını gösteriyor. Bu araştırmalar, meyve suyu tüketiminin hem vücudun su dengesini koruduğunu, hem de bazı kanser türleri ile kronik hastalıklara karşı koruyucu etki yaptığını gösteriyor.
Meyve sularının, vücuda kaybettiği sıvıyı geri kazandırdığı gibi, vitamin C, karotenoid ve fenolik bileşik içerikleri ile bazı kanser türleri ile kalp ve diğer kronik hastalıklara karşı koruyucu etkileri de bulunuyor. Örneğin;
* Elma suyu
Elma suyu içinde başta potasyum olmak üzere, kuvvetli antioksidan özellikler gösteren farklı fitokimyasallar da içeriyor. Elma suyunun yüzde 9-34 oranında kötü kolesterol önleyici, kalp hastalıkları ve bazı kanser risklerini azaltıcı etkisi var.
* Portakal suyu
C vitamini açısından çok zengindir. Potasyum ve folik asit için iyi kaynaktır. Portakal suyunun oksidatif stresi azaltığını, iyi kolesterol konsantrasyonunu yükselttiyor.
* Kayısı nektarı
Bir bardak kayısı suyu günlük A vitamini gereksiniminin 1/3"ünü karşılar. Yapılan çalışmalar, karotenoidlerin antioksidan özellikler gösterdiğini ve kansere karşı potansiyel koruyucu etkisi olduğunu ortaya koyuyor.
* Üzüm suyu
Bir bardak üzüm suyu potasyum, vitamin C ve folik asit bakımından zengindir. Özellikle mor üzüm ve mor üzüm suyunda bulunan mineraller, kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki yapıyorlar.